Αρθρογραφία

body-language

Ωραία. Βρήκατε σε αγγελία την δουλειά των ονείρων σας. Ετοιμάσατε και στείλατε το τέλειο βιογραφικό και περάσατε από συνέντευξη. Είστε σχεδόν σίγουροι ότι δεν υπάρχει καταλληλότερος υποψήφιος από εσάς γι' αυτή τη θέση.
Η τελευταία χειραψία όμως, τα τινάζει όλα στο αέρα. Γιατί; Η χειραψία ήταν αδύναμη και δεν είχατε οπτική επαφή!


Αυτά είναι μερικά από τα απλά λάθη που κάνουν οι υποψήφιοι εργαζόμενοι, σύμφωνα με τους ειδικούς.

1. Κακή στάση σώματος
Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι η συνέντευξη ξεκινάει από τη αίθουσα αναμονής. Οπότε μην «ξαπλώσετε» στην καρέκλα όσο περιμένετε. Όταν σας δεχθούν φροντίστε να καθίσετε χωρίς να καμπουριάζετε. Θα πρέπει να κρατήσετε το σώμα σας σε ουδέτερη στάση, αυτιά κι ώμοι να ευθυγραμμίζονται και το στήθος να γέρνει ελαφρώς μπροστά. Αυτή η στάση αλλάζει τη χημεία του εγκεφάλου και μας κάνει να αισθανόμαστε αλλά κι να δείχνουμε πιο δυνατοί και αποφασιστικοί.

2. Κακή χειραψία
Οι περισσότεροι τείνουν να σφίγγουν υπερβολικά το χέρι του συνομιλητή τους αλλά αυτό δηλώνει στον εργοδότη ότι απλά θέλετε να φανείτε δυνατός. Να είστε φυσικοί, να έχετε τα δάχτυλα σε όρθια θέση και να περιοριστείτε σε δυο με τρείς κινήσεις. Ο υποψήφιος πρέπει πάντα να περιμένει τον εργοδότη να του προτείνει το χέρι σε χειραψία.

3. Ιδρωμένες παλάμες
Δεν υπάρχει χειρότερο από μια ιδρωμένη χειραψία. Φροντίστε να πλύνετε τα χέρια σας με κρύο νερό και στεγνώστε τα καλά. Αυτό θα τα κρατήσει τουλάχιστον 10 λεπτά στεγνά.

4. Έλλειψη οπτικής επαφής
Κρατήστε τα μάτια σε ευθεία με τον συνομιλητή σας. Διαφορετικά μπορεί να υποθέσει ότι είστε ανασφαλής, δεν έχετε την κατάλληλη απάντηση για την ερώτηση που σας έκανε, ή ότι προσπαθείτε να τον παραπλανήσετε.

5. Νευρικές κινήσεις
Παίζοντας με τα μαλλιά σας, αγγίζοντας το πρόσωπό σας είναι κάτι που θα αποσπάσει την προσοχή του συνομιλητή σας. Επίσης προδίδει την έλλειψη δυναμικότητας. Αυτό το μήνυμα θέλετε να στείλετε;

6. Δείχνετε αφηρημένοι και αδιάφοροι
Δείξτε ότι κάθεστε βολικά και μην σταυρώνετε και ξεσταυρώνετε τα πόδια σας. Αυτό που θα καταλάβει ο συνομιλητής σας είναι ότι βαριέστε. Για να δείξετε το ενδιαφέρον σας , γείρτε ελαφρώς προς τον συνομιλητή σας και δώστε στο κεφάλι σας μια ελαφριά πλάγια κλίση στέλνοντας το μήνυμα ότι είστε ευθύς και ειλικρινής.

7. Έλλειψη χαμόγελου
Το χαμόγελο υποδεικνύει αυτοπεποίθηση, οικειότητα, ζεστασιά και ενέργεια. Ακόμα κάνει το συνομιλητή σας να φερθεί υποσυνείδητα σαν κάτοπτρο και να χαμογελάσει κι αυτός.

Γραφτείτε στο Newsletter και ενημερωθείτε για προγράμματα ανέργων και επιχειρήσεων
 
 
 
 
 
 
 
 
logos-bottom
eyc horizontal s

powered-by-logo  Κατασκευή ιστοσελίδων Dizzain  Copyright © Exelixis. All Rights Reserved.