Αρθρογραφία

biografiko

Το βιογραφικό αποτελεί το πρώτο βήμα όταν αιτήστε για μία θέση εργασίας. Αυτό το βήμα θα πρέπει να είναι προσεγμένο και σωστά δομημένο, έτσι ώστε να ξεχωρίσει, να του δοθεί η απαραίτητη προσοχή και να προτιμηθεί από το πλήθος των άλλων βιογραφικών.

Όπως και σε άλλες επαγγελματικές ενέργειες έτσι και στο βιογραφικό δεν υπάρχει μαγική συνταγή επιτυχίας, αλλά βασικοί κανόνες που πρέπει να εφαρμοστούν έτσι ώστε να έρθετε πιο κοντά στους στόχους σας.

Το βιογραφικό πρέπει να παρουσιάζει τις δεξιότητες και τις επαγγελματικές σας εμπειρίες προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις της θέσης εργασίας για την οποία αιτήστε. Είναι σημαντικό να είστε ειλικρινής με τα στοιχεία σας, να ενημερώνετε και να προσαρμόζετε το βιογραφικό σας ανάλογα με τη θέση που θέλετε να κερδίσετε. 

Δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις δύο σελίδες Α4, τονίζουμε ΣΕΛΙΔΕΣ και όχι φύλλα. Ελέγξτε ξανά και ξανά για ορθογραφικά και συντακτικά λάθη. Φροντίστε να είναι όσο πιο ευπαρουσίαστο και σαφές γίνεται. Εκτυπώστε σε καθαρό λευκό χαρτί και αποστείλτε το σε φάκελο Α4, έτσι ώστε να αποφύγετε τσαλακώματα. Να θυμάστε πως το μάτι αυτού που θα διαβάσει το βιογραφικό συνήθως επικεντρώνεται στην άνω μεσάια περιοχή της πρώτης σελίδας, οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπεριλάβει τις σημαντικότερες πληροφορίες σας εκεί.  Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

Φωτογραφία      Στο πάνω μέρος του βιογραφικού σας αν επιθυμείτε μπορείτε να προσθέσετε φωτογραφία σας. Η διάστασή της θα πρέπει να είναι όπως αυτή της φωτό αστυνομικής ταυτότητας, το καρέ να είναι από το κεφάλι ως τους ώμους σας, να είστε κατάλληλα ντυμένοι και να χαμογελάτε.
       
Προσωπικές πληροφορίες     
  • Ονοματεπώνυμο
  • Ημερομηνία Γέννησης (αν και με τους νόμους περί διακρίσεων λόγω ηλικίας που ισχύουν σήμερα αυτό δεν είναι απαραίτητο)
  • Τηλέφωνο
  • Κινητό
  • E-mail
  • Διεύθυνση
       
Εκπαίδευση & Κατάρτιση      Αναφέρετε τους βασικούς τίτλους σπουδών σας, τα Πανεπιστήμια - Ιδρύματα από τα οποία τα αποκτήσατε και τους βαθμούς σας (παραλείψτε αν οι βαθμοί είναι φτωχοί).

Παράδειγμα:
2005: Πτυχιούχος Σχολής Διοίκησης & Οικονομίας, Τμήμα Εμπορίας & Διαφήμισης του Τ.Ε.Ι. Αθηνών
       
Επαγγελματική Πείρα     

Ξεκινάτε πάντα με την πιο πρόσφατη εργασία σας και αναφέρετε τις χρονολογίες. Αν έχετε προσφέρει εθελοντική εργασία που πιστεύετε ότι θα ενισχύσει το βιογραφικό σας, καλό είναι να τη συμπεριλάβετε.

Αναπτύσσοντας (συνοπτικά) τα καθήκοντα για την κάθε σας εργασία, χρησιμοποιήστε λέξεις δράσης όπως ανάπτυξη, σχεδιασμός, οργάνωση κ.λπ.

Παράδειγμα:
2005 - 2010: Οργάνωση & Διαχείριση γραμματειακής υποστήριξης στον Όμιλο ……

       
Δεξιότητες     

Κάτω από την ενότητα των δεξιοτήτων του βιογραφικού σας μην ξεχάσετε να αναφέρετε βασικές δεξιότητες που μπορεί να σας βοηθήσουν να ξεχωρίσετε από το πλήθος. Αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν: ξένες γλώσσες, δεξιότητες επικοινωνίας, δεξιότητες ηλεκτρονικών υπολογιστών, ομάδων εργασίας επίλυσης προβλημάτων κ.λπ.

Παράδειγμα:
Αγγλικά: Πτυχιούχος First Certificate in English (Lower) University of Cambridge
Ικανότητα Ανάγνωσης-Γραφής-Ομιλίας: Εξαιρετική - Καλή - Καλή 
(εξαιρετική, καλή, βασική)

       
Ατομικά Ενδιαφέροντα & Επιτεύγματα     

Σε αυτή την ενότητα παρουσιάστε στον εαυτό σας, τα ενδιαφέροντά σας και τα επιτεύγματά σας. Θα πρέπει να είστε σύντομοι και εντός θέματος, μην επεκταθείτε πολύ.

Αποφύγετε παλιά βαρετά κλισέ όπως «κοινωνικοποίηση με φίλους», παθητικά – μοναχικά χόμπι (όπως ανάγνωση, συλλογή γραμματοσήμων κ.λπ.) γιατί αυτό μπορεί να εκληφθεί ως έλλειψη κοινωνικότητας και επικοινωνιακής δεξιότητας.

Επιλέξτε τον σωστό τρόπο παρουσίασης των ενδιαφερόντων σας, ενισχύοντας την κοινωνική σας πλευρά και τη δυνατότητά σας να είστε μέλος ομάδας ή ακόμη και της ηγετικής σας ικανότητας.

Παράδειγμα:
Μη σωστή παρουσίαση: Σινεμά, Ανάγνωση, Ταξίδια
Σωστή Παρουσίαση: Σινεμά - Μέλος της Κινηματογραφικής λέσχης Βόλου. Ανάγνωση - Λογοτεχνίας και παράλληλα ενίσχυση διδασκαλίας σε μαθητές με μαθησιακά προβλήματα. Ταξίδια - Στην Ευρώπη, με γκρουπ ανθρώπων, όπου μου δόθηκε η ευκαιρία να εξασκίσω τα αγγλικά μου.

       
Συστάσεις      Πολλοί εργοδότες δεν ενδιαφερονται για τις συστάσεις στο στάδιο της αίτησης, εκτός κι αν αυτό αναφέρεται ρητά. Αν έχετε φτάσει στα όρια των δύο σελίδων απλά γράψτε το εξής: "συστάσεις προσκομίζονται κατόπιν αιτήματος". Αν πάλι πρέπει να αναφέρετε, επιλέξτε δύο, μία από τις πιο πρόσφατες εργασίες σας και ίσως μία ακαδημαϊκή. 
       
Καλή σας επιτυχία
Γραφτείτε στο Newsletter και ενημερωθείτε για προγράμματα ανέργων και επιχειρήσεων
 
 
 
 
 
 
 
 
logos-bottom
eyc horizontal s

powered-by-logo  Κατασκευή ιστοσελίδων Dizzain  Copyright © Exelixis. All Rights Reserved.